Bestuurscommissie spreekt zich unaniem uit tegen onderbenutting armoederegelingen en onderstreept noodzaak nieuw buurthuis

31 januari 2024

Tijdens haar laatste vergadering van januari heeft de bestuurscommissie unaniem twee amendementen aangenomen: één over de onderbenutting van sociale regelingen en één over een nieuw buurthuis. Beide amendementen waren ingediend door PvdA en GroenLinks.

Weespers en Driemonders met een laag inkomen maken te weinig gebruik van hulpregelingen

De bestuurscommissie Weesp-Driemond mocht in de vergadering van 30 januari oordelen over de Gebiedsgerichte Opgave Sociaal (2025-2030). Vrij vertaald: Welke problemen nemen we waar in de wijken van het stadsgebied, hoe scherp is het sociale oog van de gemeente Amsterdam?

In het stuk staat een opvallende zin over de Weesper wijk Noordwest (Hogewey en Dichters- en Schildersbuurt): “Slechts de helft van het aantal inwoners dat in die buurten recht heeft op armoederegelingen maakt daar ook gebruik van.” Als je het tot je door laat dringen is het een zinnetje om tegelijkertijd heel boos en heel verdrietig van te worden. Dat zorgde ervoor dat Sjaak Oostenrijk (PvdA) en Melati Paät (GroenLinks) een amendement indienden om duidelijk te maken dat dit een aandachtspunt is voor heel Weesp, en niet alleen Noordwest.

Want overal in Nederland bestaat dit probleem. Mensen met een laag inkomen maken te weinig gebruik van hulp die zij kunnen krijgen. Hulp is bijvoorbeeld mogelijk voor kinderopvang, vervoer of dierenartsbezoek. In officiële stukken heet het ‘onderbenutting van sociale regelingen’. Er kunnen allerlei redenen voor zijn. Onbekendheid met de mogelijkheden is daar één van. Daarnaast kan ook schaamte meespelen en de drempel om hulp in te schakelen.

In Weesp speelt nog iets extra’s. Amsterdam heeft bovenop de landelijke regelingen veel extra mogelijkheden om mensen te steunen. Na de fusie zijn veel van al die nieuwe regelingen nog niet bekend. De bestuurscommissie was het erover eens dat dat niet lang meer mag duren.

Hoe verder?

Er moet veel meer gebeuren om Weespers en Driemonders met een laag inkomen bekend te maken met alle ondersteuningsmogelijkheden. Het blijft vervolgens natuurlijk ieders vrije keus om er gebruik van te maken. Sociale samenhang en onderlinge contacten in een buurt zijn heel belangrijk.

Een buurthuis of buurtkamer draagt daar aantoonbaar aan bij. Het is een plek waar naast gezelligheid ook plaats is voor initiatieven om elkaar te helpen. Er kunnen spreekuren worden gehouden. In de buurten waarover het hierboven gaat verdwijnt binnenkort juist zo’n mogelijkheid om samen te komen. Het ‘Huis van de Wijk’ op Papelaan 99 wordt weer in gebruik genomen als school. Reden genoeg voor Oostenrijk en Paät om te vragen de bestaande ambitie voor een buurthuis in Hogewey of Noord ook in de Gebiedsgerichte Opgaven Sociaal uit te lichten, zodat sociale organisaties zich er zeker bewust van zijn. Ook achter dit amendement kon de bestuurscommissie zich unaniem scharen.