Raad 5 maart: geen schone lucht, OZB blijft gelijk
Het is weleens frustrerend om in de oppositie te zitten. De coalitiepartijen WSP, GroenLinks en D66 kaarten vóór de raadsvergadering samen met het college de thema’s af. Wat heb je dan nog in te brengen als oppositiepartij? Als je met een motie komt vindt het college die doorgaans “overbodig”, of, laatst nog, “écht overbodig” (wie snapt het verschil?).
Deze keer dachten we slim te zijn want we hadden samen met coalitiepartij GroenLinks een motie gemaakt om Weesp zich aan te laten sluiten bij het zogenaamde “Schone Lucht akkoord”, en ook nog één om de luchtkwaliteit in Weesp te gaan meten. Doel van het Schone Lucht Akkoord is om 50 procent gezondheidswinst te boeken in 2030 door vermindering van de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide. Fijn voor Weespers die last hebben van de slechte lucht! Maar het college, bij monde van GroenLinks wethouder Maarten Miner, had er geen zin in. Te veel monitoring, en wie weet gaat het geld kosten. Over de te verwachten gezondheidswinst geen woord. GroenLinks trok zich al snel terug als indiener, er restte ons weinig anders dan hetzelfde te doen.
Samen met de VVD brachten we ook nog een initiatiefvoorstel in om de OZB belastingheffing te repareren. Door een te lage schatting van de stijging van de WOZ waarde dreigt de gemeente EUR 120.000 meer aan OZB te innen dan de bedoeling was. Dat vinden wij niet eerlijk. Met goede hulp van de ambtenarij van Amsterdam sleutelden PvdA en VVD een voorstel in elkaar om het OZB tarief voor woningen te corrigeren. Het college kon niet aantonen waarom het allemaal niet uitvoerbaar was. Maar ja, de coalitiepartijen gingen als één blok voor de wethouder staan, dus het voorstel haalde het niet. Een lichtpuntje was wel dat de WSP en het CDA verklaarden dat wat we teveel gaan innen teruggegeven moet worden aan de burgers. Dat wordt in het het voorjaar van 2021 duidelijk dus daar moet u nog even op wachten. Maar we gaan het onthouden!