PvdA Noord-Holland bezoekt Weesp en Driemond

Door Elske Swets op 4 februari 2022

Op vrijdag 4 februari bezocht een afvaardiging van de PvdA-fractie voor de Provincie Noord-Holland ons stadsgebied. Het bezoek was de aftrap van de ‘tour de provence’ van de provinciale fractie, waarbij zij de komende periode verschillende Noord-Hollandse gemeenten zullen bezoeken. 

De focus van het bezoek lag op twee belangrijke uitdagingen die voor ons liggen: de uitdagingen rond betaalbaar wonen en de energietransitie. In lijn daarmee bestond de delegatie onder andere uit Statenlid Annette de Vries, die zich bezighoudt met Klimaat en Energie, en Statenlid Alphons Muurlink, die zich richt op Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen. Als PvdA pleiten we voor meer betaalbare woningen en voor een slagvaardige maar sociale energietransitie, die betaalbaar is en niet ten koste gaat van leefbaarheid en welzijn.

Ymere: meer huizen voor jongeren en senioren nodig

Namens de PvdA Weesp-Driemond waren onze lijsttrekker Sjaak Oostenrijk, kandidaten Elske Swets en Talitha Laane en (kandidaat-)raadslid Bert Keesman aanwezig. Voormalig PvdA-wethouder voor Weesp, Peter Eijking, verzorgde een korte stadswandeling door Weesp eindigend in een bezoek aan woningcorporatie Ymere. Daar vertelden Kim Ronner en Jan Willem Fonsanten onder andere over het tekort aan jongeren- en seniorenwoningen in Weesp en de oneerlijke concurrentie van projectontwikkelaars die rekenen met privaat uitgebate sociale huurwoningen tegen de maximale huurprijs en een minimale doorlooptijd. Wij bevroegen Ymere bovendien over de afstoting van woningen en de uitdagingen van het gasvrij maken van buurten. Over de voordelen van lokale voorrangsregelingen verschilden we van inzicht.

Energiebesparing met behulp van de energieopbouwwerker

Gezien Annette de Vries haar focus op Klimaat en Energie was zij erg geïnteresseerd in het gesprek met Jerrel Oron, opbouwwerker energietransitie in Weesp. Jerrel vertelde hoe hij inwoners ondersteuning biedt bij het verduurzamen van hun huis of wijk. Hiervoor gaat hij regelmatig de wijk in om met bewoners te spreken over dit onderwerp om hen zo op toegankelijke wijze te helpen met energiebesparing.

Geen windturbines bij de volkstuinen in Driemond

Bea Irik, voormalig wethouder voor de PvdA in Amsterdam en tegenwoordig actief PvdA-lid in ons stadsgebied, nam de Noord-Hollandse delegatie mee naar de volkstuinverenigingen Linnaeus en Frankendael in Driemond. Die vallen binnen een zoekgebied voor windturbines. Dit vinden we als PvdA gezien de vergunde bewoning van april tot oktober, de ecologische waarde van de tuinen en de grote sociale functie van de complexen niet verantwoord. Om ons energiegebruik te verduurzamen, willen we in Weesp en Driemond de nadruk leggen op zonne-energie, elektriciteitsopslag en gasloze warmtebronnen.

De stem van Weespers en Driemonders laten horen

Het bezoek van de Noord-Hollandse PvdA-fractie bood ons al met al een mooie kans om een aantal voor ons stadsgebied prangende onderwerpen op de provinciale kaart te zetten. Dit draagt bij aan ons doel om de stem van de Weespers en Driemonders zo breed mogelijk te laten horen. Dit doen wij zowel binnen ons eigen stadsgebied als binnen de Amsterdamse raad en op provinciaal niveau.

Elske Swets

Elske Swets

Mijn naam is Elske Swets (41) en ik woon sinds 2014 in Weesp met mijn man en twee dochters. In het dagelijks leven werk ik voor een natuurorganisatie als hoofd van de communicatieafdeling. Daar zet ik mij in voor bescherming van natuur en biodiversiteit. Ik wil Weespers en Driemonders een stem geven. Een stem in

Meer over Elske Swets